Cum să te prezinți când vrei să faci export

Cum funcționează sistemul de drop shipping
mai 12, 2019
De ce NU vrem să-ți revindem produsele
mai 14, 2019

Cum să te prezinți când vrei să faci export

Cred că este foarte clar pentru oricine că economia țării noastre este una bazată pe consum, importăm mai mult decât exportăm iar ăsta nu este cel mai bun lucru. După mine, fabricile din România ar trebui să fie obligate să aibă un site de prezentare structurat într-un anumit fel, disponibil cel puțin în limba engleză, astfel încât să poată fi descoperite de posibilii importatori din alte țări. În zilele în care trăim, nu ai cum să mărești exporturile când tu nu exiști online, iar asta este situația a cel puțin 40% din firmele din România. Nici nu ar avea cum să fie altfel când fabricile noastre mici sau mari se joacă de-a v-ați ascunselea cu clienții din afară.

Posibilii parteneri din afară efectiv nu au cum să găsească fabricile și știu asta din experiență. Vă povesteam în articolele anterioare cum am cutreierat țara în lung și-n lat căutând fabrici, producători români ale căror produse să le export în UK. Situația generală la nivel național este una dezastruoasă din punctul meu de vedere.

Greu o să găsești o fabrică unde materialele publicitare să fie puse la punct. Să aibă o galerie foto, o listă de produse cu prețuri și tot ce trebuie, broșuri, mostre, și să nu mai vorbim de un website de prezentare. Sunt mii, da, mii de fabrici pe care nu le poți găsi online, acesta este motivul principal pentru care a trebuit să merg din poartă-n poartă să le găsesc, cel puțin pe unele dintre ele.

Ce mi se pare mie cel mai ciudat este că într-o țară tixită de programatori și specialiști în marketing, 40% din firme nu au un website de prezentare asta deși pe site-uri de anunțuri precum OLX găsești puști de liceu dispuși să facă site-uri și pentru 500 de lei – desigur că nu ar fi cele mai bune, dar măcar ar fi. Antreprenorii români se încăpățânează să vadă avantajele acestui mediu online și asta îi costă.

În cariera mea de antreprenor am reușit să fac export în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, folosind atât o companie din UK cât și una din România, pot să spun că am fost în sute de fabrici atât de la noi din țară cât și din afară. Dacă ne raportăm la How is made de la Discovery am toate sezoanele în minte, din experiență, nu văzute la televizor.

În acest articol o să încerc să conștientizez producătorii români asupra vânzărilor pe care le pierd datorită faptului că nu doresc să investească în imaginea lor și nu se lasă descoperiți de către companiile din afară care ar putea să le cumpere produsele.

Dacă ești producător lasă-mă să îți spun ceva. Nu cred că un străin o să vină în România și o să înceapă să cutreiere orașele și satele să te găsească, nici nu o să te caute pe Facebook prin cine știe ce grupuri. Fă o căutare pe Google și încearcă să te găsești, pretinde că ești un client din Italia, Franța, Spania, Anglia sau de unde vrei tu. Dacă-ți poți găsi firma în primele 10 rezultate de pe Google căutând romanian manufacturers sau orice termen consideri tu că se potrivește afacerii tale ești liber să închizi acest site, dacă nu, scoate un carnețel de notițe și hai să ne apucăm de treabă.

Hai să împărțim lista cu ce ai de făcut în câteva subcapitole și să le tratăm pe fiecare în parte, asta pentru că să-ți mărești gama de contacte din afara României vei avea nevoie de ele.

În primul rând o să trebuiască să faci curățenie în calculatoare, telefoane și pe unde mai ai imagini foto și video; în al doilea rând, ori desemnezi pe cineva din firmă să-ți scrie textele, ori apelezi la un specialist. Recomandarea mea ar fi să apelezi la cineva din afară pentru că ar putea să pună firma într-o imagine mai bună și să sublinieze aspecte pe care tu din interior nu le vezi.

IMAGINI FOTO-VIDEO

O să mă refer la imagini ca termen general, fie ele foto sau video. Ai nevoie de absolut toate imaginile pe care le poți publica! Fie că vorbim de imagini cu detalii la materie primă, imagini din timpul producției sau cu produse finite toate te vor ajuta să capeți încrederea potențialului tău partener. Iată cum ar fi bine să le structurezi pe foldere în calculatorul tău pentru ca apoi să le publici pe site:

 • Istorie
  O serie de imagini așezate în ordine cronologică descrescătoare pe ani, prin care să arăți cum a evoluat firma ta în timp. Evită să folosești poze cu angajați pe cât de mult posibil, aceștia vin și pleacă și vei sta mereu să ajustezi galeria foto.
 • Fabrică și utilaje
  Fie că ai utilaje sau faci lucrurile manual, poți face o serie de imagini în fabrică care să transmită potențialului tău client faptul că ești atent la detalii și că pui preț pe calitate, o poză face cât 1000 de cuvinte.
 • Echipa
  Evita pozele cu angajații dacă știi că ai un flux mare de personal care vin și pleacă, dacă în schimb ai oameni care lucrează de 20 de ani în firma ta, cere-le permisiunea să-i pui pe site și include câteva vorbe din partea lor.
 • Produse și detalii
  Aici o să împărțim imaginile în 2 categorii, cele ale produselor, și cele ale detaliilor, unele detalii se repetă la mai multe produse, le poți împărții pe categorii pentru a putea fi folosite mai ușor
 • Accesorii
  Dacă oferi accesorii pentru produsele tale, atunci fă structura folderelor astfel încât să fie ușor de înțeles
 • Modul de ambalare și încărcare
  Foarte importante! Dacă vorbim de cutii de pantofi este simplu, dar dacă vorbim de produse cu dimensiuni atipice sau ambalate diferit față de cutiile clasice și europaleți atunci ar fi bine să incluzi imagini în care să prezinți modul de ambalare dar și de încărcare în camion/container.
 • Montaj

Dacă produsele tale necesită montaj, nu uita să pui câteva imagini și de acest fel. În general e bine să folosești inclusiv videoclipuri în care să explici pas cu pas cum se montează, asta pentru că nu de puține ori importatorul are inclusiv echipe de montaj pentru anumite produse și atunci o să fie clar interesat de acest aspect.

În concluzie, cu cât ai mai mult material foto și video, cu atât potențialul tău client o să petreacă mai mult timp pe site și implicit, îți cresc șansele de a face o conversie într-un parteneriat pe termen lung.

Mai departe, să întocmim o listă a lucrurilor de care vei avea nevoie pentru a atrage noi clienți:

 • Site de prezentare
 • Broșură de prezentare
 • Catalog produse

Dacă îți poți permite adu un fotograf profesionist care să facă un set de imagini foto și video, dacă nu, folosește ce ai. O să ai nevoie de un DTP-ist care să-ți prelucreze pozele în photoshop și să-ți creeze broșurile sau pliantele, un editor video în cazul în care vrei să folosești clipuri, un editorialist care să-ți redacteze textele și un programator care să le pună în operă de artă într-un website.

Ar trebui să faci lucrurile în ordinea asta: întâi prelucrezi imaginile foto și păstrezi ce îți trebuie sau nu, creezi clipul de prezentare, redactezi textele, construiești broșura și apoi site-ul web.

Dacă ai un buget restrâns poți folosi freelanceri, sau dacă îți permiți poți apela la firme de specialitate, ca să găsești free lanceri tot ce trebuie să faci este să cauți pe google: freelancer romania și vei găsi o multitudine de platforme, acolo poți posta detalii despre proiectul tău și vei primi oferte de preț diverse.

Pentru clipul video de prezentare însă, chiar dacă montajul și editarea alegi să o faci în România, ți-aș recomanda ca naratorul să fie o persoană cu accent nativ (pentru fiecare limbă în parte), poți să folosești fiverr.com în acest sens. Aici poți găsi o varietate mare de freelanceri ce pot înregistra textul de prezentare în  diverse limbi, poți avea chiar și vocea lui Morgan Freeman pe fundal (vezi linkul de aici – sau de aici )

SITE DE PREZENTARE

Este foarte simplu să-ți faci un site. În primul rând ai nevoie de un domeniu (de preferat .eu sau .com, dar poți lua și unul .ro) apoi, site-ul tău trebuie găzduit undeva, poți apela la serviciile firmei Romarg de exemplu, ai aici un link către pachetele de găzduire. Tipul de pachet diferă în funcție de numărul de poze pe care dorești să-l publici pe site, pentru un site cu câteva sute de poze poți merge pe pachetul de 2 euro, dar dacă vrei mai multe ți-aș recomanda să mergi pe cel de 4 euro – poți schimba tipul de abonament oricând.

Ca și platformă a site-ului poți merge pe WordPress, este foarte bun pentru asta, nu arunca banii pe fereastră pentru site-uri cu cine știe ce design, important este în primă fază să ai unul, iar WordPress este perfect pentru asta.

Vei avea nevoie pe lângă wordpress (care este gratuit) de un template, cu ajutorul lui faci site-ul să arate așa cum vrei. Din nou sfatul meu este să nu arunci banii pe geam, cumpără un template de câțiva zeci de dolari, oricum îl poți personaliza ulterior dacă este cazul (https://themeforest.net/search/manufacturer) în acest fel vei plăti web designer-ul doar să-ți introducă datele pe site. Gândește tu structura site-ului nu lăsa la latitudinea programatorului să stabilească asta, pune paginile într-o ordine logică și concepe structura în fiecare pagină astfel încât să scoată în evidență toate lucrurile bune despre fabrica ta.

BROȘURI, PLIANTE ȘI CATALOAGE PRINTATE

Pentru broșuri și pliante ai câteva alternative, una ar fi să îți construiești o broșură de la zero, alta ar fi să cumperi un șablon pe care apoi să-l populezi cu informațiile tale și să plătești DTP-istul strict pentru adăugarea de informații în broșură. Structura revistei o poți gândi tu, ce informații prezinți în despre noi, câte produse, etc. Ordinea paginilor și numărul lor tu îl decizi, pe acest site https://graphicriver.net/brochure-in-graphics găsești broșuri și de 24 de pagini tip șablon pe care le poți multiplica pentru a căpăta forma pe care o dorești.

ALTE RESURSE:

 • Iconițe: www.flaticon.com
 • Imagini gratuite și infografice: www.freepik.com sau www.pixabay.com
  FreePik oferă și posibilitatea de upgrade la un cont premium (aproximativ 8 euro) și ai acces la imagini foarte bune ce le poți utiliza prin diferite zone din site sau broșură
 • Script de livechat pentru site: www.tawk.to
  Poți seta inclusive program de lucru, este extreme de util
 • Script pentru urmărirea traficului pe site: https://analytics.google.com
 • Script de promovare pe orice alt site: https://snip.ly

Acum să structurăm materialele și mijloacele de comunicare după cum urmează:

PREZENTAREA FIRMEI

 1. Pagina despre noi

Nu poți să nu observi textele din paginile Despre noi / About us de pe site-urile unor producători români, efectiv neglijează această pagină. Am avut ocazia să învăț de la un mentor de succes cum să cauți o fabrică bună și pot să-ți explic procedura de scanare inițială într-o singură propoziție:

„Intri pe site, te uiți la 4-5 produse, apoi imediat te duci pe pagina about us să vezi dacă e intermediar sau producător” – Terry L. Am încheiat citatul J.

Pagina despre noi, nu trebuie să conțină doar un text de genul: noi, suntem o firmă unde punem preț pe client, șamd. Trebuie să transmiți o emoție, să-ți prezinți povestea de viață. Nu trebuie să spui cât de atent ești tu cu clienții tăi, o să aibă ocazia să vadă asta dacă reușești să-l aduci la fabrică.

Există un clip pe youtube foarte interesant al lui Simon Sinek despre cum să faci o scurtă prezentare, găsești linkul aici.  Pornești practic de la WHY – de ce faci asta, HOW – cum faci asta, WHAT – ce faci mai exact. Dacă îți plac reclamele Apple, o să îți placă și noua ta prezentare după ce te vei uita la clip, o să vezi că-ți va fi puțin peste mână la început dar este un exercițiu bun.

 • Istoric

Dacă firma ta se află de ani buni pe piață poți să arăți asta, utilizează anul înființării în logo dacă ai mai mult de 10-15 de ani de când ești pe piață,  nu te feri să-ți arăți vârsta. Dacă în schimb afacerea ta este una de familie aflată încă la început de drum, poți merge către povestea ta de viață și cum a luat naștere acestă fabrică, pune emoție în text, oamenii chiar citesc paginile acestea. Prind foarte bine pozele cronologice, uite cum arăta fabrica în urma cu 10 ani, în urmă cu 5 ani, cum arată astăzi, șamd.

 • Tehnologie

Ai o serie de utilaje CNC sau dai valoare produselor hand-made? Scoate acest lucru în evidență, găsește o modalitate să explici potențialilor tăi clienți de ce produsele tale sunt mai bune datorită tehnologiei pe care o folosești. Nu te feri să folosești imagini foto sau video, poți să folosești un clip video de prezentare în genul celor de la How is made (vezi aici exemplu)

 • Contact

Foarte puțini producători acordă importanța cuvenită acestei pagini, deși poate fi cartea ta de vizită a oricărui producător puțini o exploatează la maxim. Atunci când un potențial client accesează această pagină este aproape convins că trebuie să intre în contact cu tine, că ați putea face afaceri împreună.
Pentru o ultimă impresie bună înainte de contact folosește:

 • Imagine aerială cu fabrica făcută cu ajutorul unei drone sau de pe un deal din apropiere din care să reiasă dimensinea ei dacă este cazul
 • Adresa fabricii cu program de vizită pentru potențialii clienți
 • Număr de telefon fix inclusiv prefixul țării, afișează steagurile limbilor pe care le vorbiți în firmă
 • Adresa de e-mail office@firmaxyz.com
 • Formular de contact simplificat
  Tot ce ai nevoie este să știi cine e interesat să lucreze cu tine, pune doar nume, telefon, email și email,nu complica formularul cu tot felul de întrebări care l-ar descuraja pe vizitator să-l completeze
 • Obiective turistice din zonă
  Deși majoritatea oamenilor de afaceri nu prea stau să viziteze obiective turistice din zonă poate fi un mijloc de a-i stimula să te viziteze la fabrică, poți pune inclusiv linkuri către hoteluri și pensiuni din zonă  pe care le recomanzi
 • Termeni și condiții –Nu te agita să pui termeni și condiții pe site legate de modul de colaborare, toate lucrurile acestea le veți discuta la fabrică, pagina de termeni și condiții trebuie să facă referire strict la vizitarea site-ului web.

Pentru modul de cel mai bun de a-ți prezenta produsele o să publicăm un nou articol în curând, până atunci te poți înscrie în platforma noastră folosind acest link.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *