Cum funcționează sistemul de drop shipping

Cum să cauți revânzători pentru drop shipping
mai 10, 2019
Cum să te prezinți când vrei să faci export
mai 12, 2019

Cum funcționează sistemul de drop shipping

Așa cum am promis continuăm seria de articole despre vânzarea în sistem de drop shipping iar de data  aceasta, încercăm să explicăm celor care doresc să devină revânzători, ce au de făcut și cum. Înainte de toate să vedem logica după care funcționează.

Sunt 3 părți implicate: furnizorul, revânzătorul și clientul final.

FURNIZORUL

Indiferent că este vorba de un producător sau de un importator, lucrurile funcționează la fel. Acesta trebuie să furnizeze o listă de produse cu imagini, descriere, prețuri de achiziție, prețuri recomandate de vânzare, timp de livrare,  garanție, politica de retururi, șamd. Trebuie să existe neapărat un contract cu penalizări de întârziere în livrarea produselor, altfel riști să pierzi sume importante de bani.

REVÂNZĂTORUL

În cazul nostru, tu. Cel care vrei să îți deschizi un magazin online și să devii revânzătorul unor producători sau importatori.  În primul rând ai nevoie de un website bine pus la punct, nu încerca să intri pe piață cu un website făcut gratuit de vreun nepot, încearcă să alegi pe cineva cu experiență care să-ți facă website-ul. O să mai publicăm un articol legat de modul în care ar trebui structurat un magazin online și ce să conțină ca să și vândă nu doar să existe, însă până atunci, apelează la profesioniști, la cei care asta fac, nu te zgârci când vine vorba de platforma de vânzare în sine, ar fi ca și cum ai vrea să-ți deschizi o reprezentanță a unui mare producător de haine la o tarabă din piață.

În funcție de numărul de produse pe care vrei să le vinzi eu aș recomanda ca platformă WordPress (pentru un magazin cu mai puțin de 100 de produse) sau Magento (pentru un magazin mai mare), personal, cel din urmă nu m-a dezamăgit niciodată. Să ai în vedere că odată ce prinzi gustul drop shipping-ului o să vrei să adaugi din ce în ce mai multe produse, este ca un drog, deci rămânem la Magento :).

O să discutăm într-un articol viitor ce componente trebuie să aibă magazinul tău însă trebuie să te decizi dacă vei vinde doar în România, sau îndrăznești să visezi la mai mult, și anume să livrezi internațional, fie că vorbim doar de Europa sau oriunde în lume. De exemplu, plata ramburs la livrare nu există în Anglia sau în alte țări mai dezvoltate din Europa, cumva la noi a fost adoptată din lipsa de încredere a cliențiilor în magazinele online, dar pot fi găsite variante astfel încât să nu fii nevoit să accepți plăți ramburs.

CLIENTUL FINAL

Prin client final se înțelege orice persoană juridică sau fizică, iar ca adresă de livrare poate fi un sediu de firmă, un depozit sau adresa de domiciliu. Este foarte important ce tip de adresă este pentru că în cazul anumitor produse voluminoase (hot-tub, case din lemn, etc) ce se pot livra doar cu camioane de 40 de tone trebuie să ții cont de restricțiile de acces.

PRODUSELE

Prin drop shipping se înțelege că revânzătorul vinde o anumită gamă de produse fără inventar. Asta înseamnă că stocul este ținut de furnizor nu de revânzător. Spre deosebire de vânzarea clasică între 2 companii când revânzătorul achiziționează produsele, le depozitează și le livreză către clientul final, în cazul drop shippingului produsele vin din stocul furnizorului.

Cea mai mare provocare în sistemul de drop shipping o reprezintă sincronizarea stocului afișat în magazinul tău online, cu cel real din depozitul furnizorului. Există mai multe metode de a nu te regăsi în situația când un client final comandă un produs care nu este pe stoc dar despre asta o să discutăm altă dată.

Fie că adaugi produsele manual pe site, fie că furnizorul îți oferă un feed (vezi aici ce înseamnă,) acestea trebuiesc structurate pe categorii cât mai ușor de găsit de către client. Trebuie să ai grijă la descrierea produselor și la ce opționale au, dacă de exemplu un produs poate fi furnizat în 2 culori, atunci vei avea 2 produse de administrat pentru că fiecare poate avea alt preț și desigur altă valoare a stocului. Chiar dacă sunt afișate într-o singură pagină acestea sunt tratate individual.

Nu te avânta să vinzi orice dacă ești la început de drum, alege-ți cu grijă furnizorii și verifică produsele înainte de a le publica pe site. Eu personal nu sunt de acord cu feed-urile decât în anumite cazuri, în rest prefer introducerea produselor manual, sau deși le introduc în cantități bulk prin feed, prefer să le mai verific o dată manual. Nu te speria de eventualele erori umane prin introducerea lor manual în sistem, ca să ajungă în feed tot manual au fost introduse, nu s-au teleportat acolo.

COMENZILE

Atunci când primești o comandă trebuie să o redirecționezi cât mai repede către furnizori astfel încât să poată organiza livrarea. Aici sunt 2 metode, fie o faci manual, fie instalezi un modul în cadrul platformei care trimite automat comanda către furnizor atunci când apare una.

Legat de comenzi sunt 2 situații când trebuie să fii foarte atent.

Prima situație mai specială este atunci când de exemplu clientul tău plasează comanda pentru 3 produse de la 3 furnizori diferiți. Asta înseamnă că fiecare produs o să aibă o taxă de livrare și desigur o livrare, clientul tău urmând să primească o comandă în 3 etape diferite. Există o soluție în acest caz astfel încât să nu ajungi în această situație, însă despre asta o să discutăm într-un alt articol.

A doua situație este cea a plăților ramburs, dacă ne raportăm la exemplul de mai sus cu 3 livrări, atunci clientul tău o să achite contravaloarea comenzii în 3 tranșe 🙂 cam ciudat nu? Dacă rezolvi problema celor 3 livrări o să rezolvi și problema încasării ramburs în 3 tranșe, însă despre asta o să discutăm pe viitor.

Până atunci, vânzare bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *